Prof. David Morris lost het op

Ergens tussen mijn eerste en tweede operatie in 2016 ging ik op zoek naar meer informatie over PMP. Ik herinner me dat ik iets tegenkwam over een specialist in Australië die al lange tijd op zoek was naar een middel dat tumoren bestaande uit slijmweefsel zou kunnen oplossen.
Tumoren zoals bij PMP.
Muizen met dergelijke tumoren (arme beestjes) werden geïnjecteerd
met allerlei vloeistoffen maar tot dan zonder resultaat.
De specialist werd in het bericht een beetje neergezet als een rare snuiter tussen alle medische wetenschappers.
“Wat hij probeerde was toch onmogelijk.”

 

Tijdens het PMP Symposium 2019   in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven vertelde prof. dr Ignace de Hingh tot mijn grote verrassing dat Prof. David Morris samen met zijn team er in geslaagd was om een slijmoplossende vloeistof te ontwikkelen.
Prof. David Morris! De man waar in 2016 nog een beetje om gelachen werd! Het was zelfs al toegepast op enkele patiënten die niet meer in aanmerking kwamen voor weer een grote operatie en zoveelste HYPEC.

Er werd een MRI beeld getoond met een typische PMP  tumor en vervolgens een zelfde beeld maar dan na de behandeling.
De tumor was geheel geslonken.
Het  slijmweefsel was echt opgelost!

Sceptisch als ik ben zodra er alwéér gesproken wordt over een nieuwe behandeling op het gebied van kanker dacht ik op dat moment:

“Fantastisch maar eerst maar afwachten of het echt een doorbraak is. “
Rare desease day 2019

Op 28 Februari, dag van zeldzame aandoeningen, verschijnt een video op de Facebook pagina van de ACPMP Research Foundation, een Amerikaans fonds t.b.v. wetenschappelijk onderzoek & opleidingen gerelateerd aan Pseudomyxoma peritonei en Appendix kanker.
Professor David Morris verteld over zijn nieuwe behandelmethode en hoe het tot stand is gekomen is. Hij benadrukt dat het heel belangrijk is om als patiënt naar een gespecialiseerd centrum te gaan. Tenslotte bedankt hij het fonds voor de financiële steun aan zijn project.
Het is dus echt waar. Het gaat echt gebeuren, nee beter nog: het gebeurd zelfs al. Hoopvol voor patiënten die niet meer voor een grote operatie en/of HYPEC in aanmerking komen.

Luister zelf naar wat deze geweldige onderzoeker te vertellen heeft.
Voor wie het Engels niet machtig is heb ik ook een zo goed mogelijke vertaling toegevoegd.

Vertaling

Hallo, mijn naam is David Morris en ik ben erg blij om vandaag tegen je te mogen spreken.
Ik ben een chirurgische academicus en ben al bijna 30 jaar betrokken bij de behandeling van mensen met peritoneale kanker. ACPMPS heeft ons onderzoek hier in San George Hospital in Sydney in Australië mogelijk gemaakt door ons een subsidie te geven waarmee we dingen kunnen doen die we anders gewoonweg niet hadden kunnen doen

Ik wil je vertellen hoe ons werk begon. Ik wilde een behandeling ontwikkelen om de pseudo-myxoma, het gelei-achtige materiaal dat geproduceerd wordt door appendix tumoren op te lossen. We screenden verbindingen waarvan ik dacht dat ze een effect zouden hebben maar er kwam niets uit. Pas toen we naar combinaties van verbindingen gingen kijken ontdekten we met welke stoffen dit (slijmoplossende) medicijn kon worden geproduceerd

Een combinatie van Broomhexine, een groep enzymen afkomstig van planten zoals de ananas en Acetyl Cysteine, een veel gebruikt medicijn om slijm op te lossen bij bijvoorbeeld bij longpatiënten. Deze twee stoffen kunnen we extraheren (samenvoegen maar het blijven nog steeds twee aparte stoffen) tot één vloeistof.
We hebben ongeveer 8 jaar aan de ontwikkeling van deze behandeling gewerkt.

Op dit moment beperken we deze behandeling tot patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden en/of uitbehandeld zijn. Ik denk dat er na verloop van tijd veel andere soorten tumoren zijn die waarschijnlijk ook met ons nieuwe medicijn succesvol behandeld kunnen worden .

De reden dat ik juist vandaag tegen je praat, is omdat het de dag van de zeldzame ziektes is (Rare Desease Day). Tumoren van de appendix zijn allemaal zeldzaam en het is echt heel moeilijk om behandelingen voor zeldzame ziekten te ontwikkelen. Een van de dingen die echt belangrijk zijn voor zeldzame ziekten is het vinden van de juiste artsen om voor u te zorgen en dat geldt zeker voor appendix tumoren. In de Verenigde Staten zijn er een aantal goede high volume centra die regelmatig blindedarmtumoren verzorgen en het maakt echt een groot verschil, zowel voor de werkzaamheid en de veiligheid van uw behandeling. Ik moedig alle patiënten met zeldzame ziekten aan om experts in hun vakgebied op te zoeken. Ik wil nogmaals zeggen hoe dankbaar wij zijn voor de steun ( van ACPMPS leden) die we hebben gekregen en waardoor we dit werk konden doen.

Moeten patiënten dan helemaal naar Australië ?

De verwachting is dat de behandeling eind 2019 ook in Nederland mogelijk wordt. 

 

Google language translation»
error: Content is protected !!