Serie ‘Ik heb geleefd’ in het AD

‘Ik heb geleefd’ is de naam van een serie artikelen in zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Journaliste Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Ik vind het een heel interessante serie. Goed geschreven, leerzaam en soms ook herkenbaar.

Enkele weken geleden ging het over Fia die opmerkt dat mensen soms de stomste dingen zeggen:

We doen zo ingewik­keld allemaal. Dezelfde emotionele spanning die het woord kanker oproept, kleeft in ons land ook aan homoseksua­li­teit of huidskleur

En dan het verhaal van Peter die in 2017 de vierdaagse nog liep:

Normaal regel ik alles. Maar aan deze reis valt niks te regelen. Iedereen krijgt ermee te maken

 

Deze week:

Judith heeft de dag van de euthanasie al omcirkeld.

Judith kreeg zes jaar geleden borstkanker. Inmiddels is haar hele lichaam aangetast. De prognose werd op lompe wijze medegedeeld.  Ze was niet meer te redden deelde de arts haar mee en schoof vervolgens zonder verdere uitleg een recept over de tafel naar haar toe. Geen teken van begrip, geen verwijzing naar ondersteuning of wat dan ook.

Judith schreef een blog en inmiddels zijn haar verhalen in boekvorm verschenen; ‘Zonder handleiding in de wachtkamer’. Het gaat o.a. over de eenzame weg die zij moet afleggen en waarvoor geen handleiding bestaat.

De serie ”Ik heb geleefd’ is ook te volgen via https://www.ad.nl/
In het zoekvenster invullen: Annemarie Haverkamp

En voordat je denkt dat ik……?
Ik ben nog lang niet van plan om van deze aardbol te verdwijnen  maar ik stop  mijn kop ook niet in het zand 😉