Tof toilet gezocht

De Maag Lever Darm Stichting en diverse patiëntenverenigingen zijn op zoek naar

             ‘Het tofste toilet van Nederland’

Het blijkt dat een groot aantal buikpatiënten vaak niet op stap durft te gaan omdat er lang niet overal een fatsoenlijk, openbaar toilet in de buurt is. Daar moet nodig verandering in komen. Goed initiatief!

Een herkenbaar probleem

Zelf heb ik ruim een half jaar een stoma gehad.  Het is al zo’n gedoe dat je niet zonder stomamateriaal de deur uit kunt. Eenmaal op pad is er altijd de angst dat er geen goed toilet in de buurt is op het moment dat je het ineens echt nodig hebt.

Billen knijpen werkt niet

Het nadeel van een stoma is dat je niet even je billen bij elkaar kan knijpen om de zaak op te houden. Een stoma heeft geen sluitspier. Het produceert wanneer het wil en hoeveel het wil. Het zakje is op de meest onverwachte momenten ineens vol of dreigt te lekken. Als je dan geen actie onderneemt……ik zal je de details besparen.

Zo gênant

Een ruimte met meerdere toiletten had altijd mijn voorkeur. Minder of geen kans dat er een rij van wachtenden zou ontstaan omdat ik een beetje meer tijd nodig had. Zo gênant als je het toilet uiteindelijk verlaat en mensen kijken je aan met een blik van ‘wat heeft die daar nu al die tijd gedaan’. 

Altijd een flesje water mee naar het toilet

Is het je wel eens opgevallen dat heel veel toiletten in openbare gelegenheden geen fonteintje meer in de ruimte zelf hebben. Een stoma patiënt heeft water nodig bij het verwisselen van een zakje. Water om het stoma en de omgeving daarvan schoon te maken voordat er een nieuw zakje aangebracht kan worden.
Dan kun je toch moeilijk met je shirt opgeknoopt tot onder je oksels en je broek op je knieën de deur openen om bij een kraan te komen.
Bellen ze gelijk 112      
Ik ging nooit van huis zonder flesje water in mijn tas met stomamaterialen.

De nood is hoog

Ik heb het geluk dat ik ‘voorlopig’ van dat stoma af ben maar er zijn volgens de Stomavereniging Nederland circa 38000 stomadragers in ons land.
Daarnaast zijn er heel een grote aantal buik patiënten.
Iedere Nederlander moet een openbaar toilet met 2650 anderen delen. Hoogste tijd om meer  toiletten beschikbaar te maken voor de hoge nood. Daarbij moeten trouwens  ook aanpassingen voor de groep van rolstoelgebonden mensen niet vergeten worden wat mij betreft.

Google language translation»
error: Content is protected !!